Kreikkalainen jumala Zeus

Zeus on kreikkalaisen mytologian ylijumala. Kreikkalaiset mytologiat ovat antiikin ajan vanhoja tarustoja, jotka alun perin syntyivät ja levisivät ihmiseltä toiselle kerrottuina runomuotoisina tarinoina ja jotka sisälsivät paljon jumalolentoja, sankareita ja taruolentoja. Kreikkalaisen mytologin mukaan Zeus oli yliluonnollinen olento, ylijumala, joka hallitsi luonnonvoimia, ihmisten kohtaloita ja kokemuksia. Zeus -nimen uskotaan olevan lähtöisin muinaiskreikkalaisesta sanasta ”kirkas”. Sana on läheisessä yhteydessä latinalaiseen sanaan “dies”, ”päivä”, jolla on hyvin muinainen historia. Monet mytologian tutkijat uskovatkin, että kreikkalainen jumala Zeus on yksi vanhimmista Kreikan jumalista. Taiteessa Zeusta kuvataan valtikka toisessa kädessä ja salama toisessa – ne molemmat symboloivat hänen auktoriteettiaan. Joskus hänellä on päässään tammenlehtien muodostama kruunu, koska tammea pidettiin Zeuksen pyhänä puuna.

Kreetalla kasvanut Zeus valvoo lupauksia salama aseenaan

Kreikkalaisen mytologin mukaan ylijumala Zeuksen aseena on salama. Mytologia kertoo, että kreikkalainen jumala Zeus iskee salamalla niitä ihmisiä, jotka eivät ole hänen mielensä mukaisia. Ylijumala Zeus ei pidä ihmisistä, jotka rikkovat lupauksensa, eivätkä ole valansa mittaisia. Zeus on mytologian mukaan vahvimman titaanin, Kronoksen, poika. Titaanit taas olivat Uranoksen eli taivaan ja Gaian nimisen maaemon poikia ja tyttäriä. Myös Zeuksen äiti, Rhea, oli kreikkalaisen mytologian mukaan naispuolinen titaani, ja samalla Zeuksen isän, Kronoksen sisar ja vaimo. Ylijumala Zeuksen isovanhemmat olivat taivas ja maa, Uranos ja Gaia. Zeus on syntynyt ja varttunut Välimeren Kreikan suurimmalla saarella, Kreetalla. Zeuksen äiti Rhea pelasti poikansa syöttämällä Kronokselle poikansa sijasta kiven ja piilottamalla Zeuksen luolaan.

Muiden jumalien kuningas ja rakastajattarien suosikki Zeus

Kreikkalainen Zeus on taivaan ja ukkosen olympialainen jumala, joka hallitsi ja maailmaa Kreikan Keski-Makedonian Olympos-vuorelta käsin. Ylijumalana hän on kaikkien muiden jumalien ja ihmisten kuningas ja siten oikeastaan kreikkalaisen mytologian päähahmo. Kronoksen ja Rhean poikana hän on todennäköisesti kuuluisin uskottomuudestaan vaimolleen ja samalla sisarelleen Heralle. Mytologian mukaan Zeuksella oli paljon eri rakastajattaria ja eroottisia suhteita. Athena, Apollo, Artemis, Hermes, Dionysus, Heracles, Troijan Helena ja Muses ovat kaikki näiden suhteiden jälkeläisiä. Kreikkalainen mytologia kuitenkin kertoo, että Zeusta ei kannata ärsyttää rakkaudenkaan valoja rikkomalla. Kreikkalaiset tietävät, miksi ei kokeilla Zeus 3 ärsyttämistä, parempi olla rehellinen ja pitää lupauksensa, niin säästyy salamoilta ja myrskyiltä omassa elämässään!