Perusta kreikkalainen ravintola ja lähde makumatkalle Suomesta käsin

Etniset ravintolat ovat tulleet suosituiksi Suomessa. Kebab-ravintoloita ja erilaisia pizzerioita löytyy lähes joka kylästä ja pitäjästä. Matkailu avartaakin ja ihmiset onneksi uskaltavat kokeilla uusia eksoottisia makuja. Välimeren ruuasta tiedetään, että se on erittäin terveellistä. Kreikka edustaa Välimeren keittiötä parhaimmillaan, sillä sen yhdeksältä eri alueelta löytyy kullekin alueelle tyypillisiä herkkuja. Joskin suurin osa on “yleiskreikkalaisia” ruokia. Harmittavasti kreikkalaisia ravintoloita on meillä Suomessa kuitenkin vähän.

Syitä on monia. Ravintolan perustaminen meillä Suomessa ei ole aivan läpihuutojuttu. Viranomaisyhteyksiä tarvitaan moneen suuntaan ja toimitiloille on asetettu tiukat vaatimukset. Keittiön tulee olla määräysten mukainen, hygieeninen ja toimiva. Salin kaluston tulee olla tarkoitukseen sopivaa ja kestävää, kylmiöiden tulee täyttää vaatimukset ja hätätilan sattuessa pitää olla suunnitelma, kuinka tyhjentää sali mahdollisimman nopeasti. Asiakkaille on toki tärkeää hyvä palvelu, maukas ruoka ja ravintolaan sopiva maksujärjestelmä.

Markkinoinnin tärkeys

Maksetaanpa ravintolalasku millä tavoin tahansa, on tärkeintä, että ravintolassa on maksajia, eli asiakkaita. Aloittavan ravintolan, kuten muunkin yrityksen, suurin haaste on löytää oma asiakaskuntansa, joka takaa yhtiön toiminnan ja kaupan kulun. Markkinointi on erittäin tärkeää etenkin uuden ravintolan alkuvaiheessa; näin saadaan asiakkaita kokeilemaan tarjontaa. Ensivaikutelma on tärkeä – tässä vaiheessa asiakkaan tulee saada vastinetta rahoilleen. Ensimmäisten asiakkaiden houkuttelu voi onnistua esimerkiksi näiden keinojen avulla:

  • Kohdista mainosviesti ravintolan sijaintipaikkakunnalle
  • Käytä monia kanavia; paikallislehtiä, radiota ja sosiaalista mediaa
  • Järjestä näyttävä avaustempaus, joka jaa kuluttajien mieliin

Tarjoa maistiaisia

Ravintolan menestykseen, niin kreikkalaisen kuin muidenkin, on tärkeää, että ruoka, jonka asiakas tilaa, on maukasta ja hyvin valmistettua. Kreikkalainen keittiö on tunnettu maittavista yrttimausteista, oliiviöljystä ja vihanneksista, kuten munakoisosta ja okrasta. Pienellä vaivannäöllä on mahdollista hankkia tuoreita välimerellisiä vihanneksia ja mausteita, joilla saadaan ruokaan kreikkalainen twisti. Hyvä ja maittava ruoka viihtyisässä ympäristössä sopivasti hinnoiteltuna on uuden ravintolan kulmakivi. Toki menestykseen vaikuttavat muutkin tekijät, esimerkiksi sijainti.

Hyvä yritys, huono yrittäjä

Yrittäjiä on paljon, mutta onnistujia vähän. Vaikka henkilökunta olisi ammattitaistoista, ruoka hyvää ja puitteet sopivat, eivät läheskään kaikki kreikkalaiset ravintolat ole toiminnassa muutamaa vuotta pidempään. Ravintola-alan kova kilpailu, hintataso ja moni muu asia vaikuttaa siihen, että toiminta loppuu kannattamattomana lyhyeen. Kannattaa siis käyttää hyväkseen kaikki tarjolla oleva apu. Ei se ole tyhmä, joka kysyy, vaan se, joka jättää kysymättä!